Nu börjar Veras och mitt kombucha-projekt.
Jag har gjort en egen scoby. Massor om det finns hos Onegreenplanets blogg, fast här kommer mitt recept:

Du behöver:
- glasburk på en halvliter eller större.
- kökshandduk + gumminsnodd att använda istället för lock
- 4 tepåsar/2 fyllda tesilar (earl grey/svart te ska vara bäst när man ska göra en ny scoby, sen funkar vilket te som helst!)
- 250 ml RAW, opastöriserad, icke smaksatt köpt kombucha. Helst redan med en liten scoby i, alternativt botten"slam". Då vet man att den fortfarande lever!
- 2 dl vitt socker (det här kommer kombuchan äta upp under jäsning, så det är inget du får i dig. Den drickfärdiga kombuchan kan du söta med ex honung innan den hälls på flaska)
- kokande vatten
Gör så här:
- Dagen innan/eller i god tid: koka upp te, rör ut sockret och låt svalna/bli fingervarm.
- Häll i det söta teet i burken och tillsätt den köpta kombuchan, se till att få med bottenslammet alt den lilla scobyn också.
- Täck med kökshandduk och fäst med gummiband. För att hålla banaflugorna borta.
Ställ undan burken på ett varmt ställe utan direkt solljus; ex ovanpå kylskåpet. - Låt stå i 2-4 veckor, tills en större scoby har bildats på vattenytan!
- Påbörja nu din första bryggning av kombucha!
Kommentera