Nu börjar Veras och mitt kombucha-projekt. 
Jag har gjort en egen scoby. Massor om det finns hos Onegreenplanets blogg, fast här kommer mitt recept:
 
 
Du behöver:
  • glasburk på en halvliter eller större. 
  • kökshandduk + gumminsnodd att använda istället för lock
  • 4 tepåsar/2 fyllda tesilar (earl grey/svart te ska vara bäst när man ska göra en ny scoby, sen funkar vilket te som helst!)
  • 250 ml RAW, opastöriserad, icke smaksatt köpt kombucha. Helst redan med en liten scoby i, alternativt botten"slam". Då vet man att den fortfarande lever! 
  • 2 dl vitt socker (det här kommer kombuchan äta upp under jäsning, så det är inget du får i dig. Den drickfärdiga kombuchan kan du söta med ex honung innan den hälls på flaska)
  • kokande vatten
Gör så här: 
  1. Dagen innan/eller i god tid: koka upp te, rör ut sockret och låt svalna/bli fingervarm. 
  2. Häll i det söta teet i burken och tillsätt den köpta kombuchan, se till att få med bottenslammet alt den lilla scobyn också.
  3. Täck med kökshandduk och fäst med gummiband. För att hålla banaflugorna borta. 
    Ställ undan burken på ett varmt ställe utan direkt solljus; ex ovanpå kylskåpet. 
  4. Låt stå i 2-4 veckor, tills en större scoby har bildats på vattenytan! 
  5. Påbörja nu din första bryggning av kombucha! 
 

Kommentera

Publiceras ej